Obiceiuri in ziua de Pasti

 easter-wallpapers

In ziua de Pasti toti membri familiei se spala  pe fata intr-un lighean in care s-au pus oua rosii si bani, de aur sau de argint. Oul rosu ca sa fii sanatos , bani ca sa fii prosper tot anul. Dupa ce te speli pe fata, te imbraci cu haine noi, apoi pleci in miezul noptii la slujba de Inviere. Neaparat trebuie dusa pasca si oua vopsite, pe care preotul le sfinteste. La intoarcere toata lumea trebuie sa ia masa impreuna, gustand mai intai din alimentele sfintite. In prima zi se ciocnesc ouale cap in cap. A doua zi ,cap cu dos si a treia dos cu dos. Daca oul se sparge trebuie sa-l dai invigatorului. In ultimi ani au aparut noi obiceiuri,cum este cazul iepurasului de Paste. Initial a fost un simbol al festilitatii si al reanoirii vietii. In sec. al 17-lea, in Germania se iveste”iepurasul comestibil”, din aluat si zahar. De aici a plecat ulterior iepurasul care aduce daruri.

11 Răspunsuri

  1. Da, asa e. Prima parte am exersat-o toata copilaria. La noi, pe langa ou si bani se punea si o urzica proaspat culeasa.

  2. Obiceiuri si obiceiuri.In Oltenia e un ritual ce nu trebuie incalcat.Vinerea se rosesc ouale, la noi nu se incondeiaza ,se pun frunze de leustean, patrujel, trifoi, le legam intr-un ciorap subtire si le punem in vasul cu apa colorata.Se sterg cu un servetel imbibat cu putin ulei sa straluceasca si se aseaza intr-un cos pe lucerna verde.Ciorba de bureti si drobul se fac sambata seara inainte de a pleca la denie.La biserica merge toata familia, imbracata neaparat cu haine noi. Dupa Inviere se merge acasa cu lumanarea aprinsa si se aseaza in prispa casei.Nu se intra in casa pana nu se culege din gradina iarba verde si se arunca pe scari.Urmeaza masa de Paste.

  3. Draga mea, daca faci referire la ,,ciorba de bureti,,-in Oltenia se spune ciorba de bureti la ciorba din maruntaie de miel.Iata reteta:Speli bine intestinele de miel, le tai pe jumatate pe lungime,Burta de miel se opareste putin dupa care se curata si ramane alba.Cand ai facut acest lucru,le dai unda (un clocot)le scoti si le lasi sa se raceasca. Separat fierbi ficatul de miel cu plamanul si inima,rinichi.Cand sunt gata se taie totul cubulete mici cam de 1 cm.
    Se pune la foc ciorba in care punem picioare de miel ( nu pulpa )cateva bucati de carne tot de miel ceapa,morcov,pastarnac,telina
    bulion de ciorba cu zarzavat in el ( noi il pregatim special),cand este aproape gata se pun cubuletele.Ciorba trebuie sa fie neaparat deasa.Se drege cu smantana si doua oua batute cu furculita.Se acreste dupa preferinta cu sare sau zeama de lamaie.Neaparat la sfasit se toaca marunt o chita serioasa de leustean.Posibil ca aceasta reteta sa o cunosti deja-asa se face la noi in Bailesti.Sper ca ti-am facut pofta.

    • Da. Eu chiar m-am gandit la bureti de padure. Reteta pe care mi-ai dat-o e foarte buna. Tare harnice sunt oltencele. Am s-o incerc. Sper sa-mi iasa. Eu nu am zarzavat pentru ciorba…Dar are mama si noi mergem acasa de Paste. Pupici! O noapte odihnitoare.

  4. mie la miel imi place tocanita de matze

  5. @Trexel,
    tocanita DE matze su tocanita IN matze? :-)

  6. Tocanitza de matze? Nu mersi mama…lasa…fa tu cash de oua…friptura dinaia buna cum sti tu sa faci…ciorba de miel…sa fim conservatori si sa lasam matzele deoparte:)
    Radem si glumim dar pastele il fac in oltenia…parca vad ce ma asteapta:))

  7. VA MULTUMESC PENTRU RETETA -UN PASTE FERICIT

  8. scuze..dar ai gresit ordinea..e adevarat ce spui tu .. dar intai mergi la biserica la inviere…oul de spalat pe fata trebuie sa fie sfintit..nu te speli cu el inainte de a merge la inviere ci dupa..salutari de bine..interesant blogul tau..paste fericit..

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: