Co-plata in sanatate-o poveste tragica

Eu nu sunt de acord cu co-plata  in sanatate. Nu ii vad rostul si nu inteleg de ce tot  bolnavii sa fie nevoiti sa scoata sistemul din criza. Acum cand sunt din ce in ce mai putini oameni care au un venit garantat  lunar, sa-i pui sa plateasca la spital pentru consultatie sau internare. Si unde mai pui ca trebuie sa mai plateasca si la medicul de familie! Cred ca cei „mari ” din sistem vor sa scape de noi toti, de oameni in halate albe sau bolnavi. Nu ni s-a spus ce o sa se intample cu banii stransi. Or sa mearga tot la centru? Cum numai noi, oamenii simpli(asta suntem pentru ei) trebuie sa renuntam aproape la tot si lor le este platit si somnul din Parlament si absenta de la munca? Cel mai corect este ca cele doua sisteme sa fie separate. Sa stie omul daca merge la spital privat sau de stat. Si cred ca ar trebui desfintata Casa de Asigurari de Sanatate. Avem de intretinut o groaza de functionari in toata tara, din acesti bani putini care sunt pentru sanatate. Noi cei ce lucram in sistem avem salarii mai mici ca cei din CAS. Banii se pot gestiona la minister si se pot imparti apoi pe judete cu mai putina cheltuiala. A calculat cineva cat costa aceste CAS-uri? Sistemul trebuie restructurat din radacini.

9 răspunsuri

 1. De acord cu postarea ta! Iata un subiect numa’ bun de rumegat pentru ziaristi 🙂

 2. CAS-urile costă enorm, numai de pe întreţinerea sediilor luxoase ar putea fi întreţinut câte un spital de dimensiuni medii în fiecare judeţ, referindu-mă strict la cheltuielile curente. Aşa văd de la depărtare şi sunt convinsă că nişte calcule sumare ar arătat că am dreptate.

  Chiar povesteam azi despre subiect şi spuneam că măcar de-ar fi clinici private. Ar fi o idee ca o parte din spitale să fie transformate în clinici cu plată.

  Nu-mi dau seama cum naiba se va aplica co-plata. Nu ştiu de ce am impresia că se vor face tot felul de derogări pentru pacienţii cu venituri mici (şi mi se pare normal să fie aşa), iar apoi vor începe iar scandalurile că nu ştiu care a internat fără plată pe nu ştiu cine. Ăsta ar fi un aspect…

  Altul…, mai bine ne întâlnim la îngheţată să povestim, că mă dor tastele de lene 😀

 3. PS. Îţi dai seama ce clinici mişto s-ar putea face în CJAS-uri? 😀

 4. na pai cine coplateste sa fie si cotratat, daca ajung in spital vreau doua roscate focoase in permanenta una de o parte a patului si una de cealalta, sa presteze orice pohtesc

 5. Ai grija ce vorbesti ca ai una deasupra capului :)) !

 6. CAS-urile consuma banii necesari spitalelor si medicilor de familie, si produce doar birocratie( desigur si functii pentru clientela). Acesti bani utilizati in sistem ar rezolva, in mare parte problema finantarii. De asemenea, sistemul privat ar trebui sa lucreze pe banii clientilor, nu pe cei ai casei de asigurari. Dar sunt mari interese ale marilor profitori. Nu pot sa tac, dar o iau la cap de nu ma vad, din cauza blogurilor mele. Coplata mi se pare nu furt, ci talharie.

 7. Aveti perfecta dreptate.Ca de obicei, noi suntem tapii ispasitori, care trebuie sa salvam ceea ce de fapt ei ar trebui sa protejeze si sa gasesca solutii eficiente daca ar avea suficiente cunostinte dar cum oamenii ajung acolo sus nu dupa criteriul competentei, in cea mai mare parte, e firesc sa dea ‘solutii” aberante.

 8. Cred ca ar trebui s-o punem de-o revolutie 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: